Nha Trang Travel- things you might not know

Nha Trang beach city not only attracts tourists by enchanting sceneries but also retains them by exciting and special things.
Nha Trang is a romantic seaside city. If someone asks me where the most beautiful coastal city of Vietnam is, I will not be hesitated to tell them to come to Nha Trang. The city not only is beautiful but also makes people love by things not everyone knows.

1. Where does the name Nha Trang come from?

Nha Trang-The most magnificent coastal city of Vietnam
Nha Trang-The most magnificent coastal city of Vietnam

This is the questions only the elderly can answer you. Ea Page is supposed to be the origin of the name of Nha Trang, also means Reed River. This is the language of the Cham. Reed River means the Cai River flowing through Nha Trang today, the river empties into the sea right the place with many reeds.

2. Nha Trang Airport

It is said that from the Vietnam War, with a favorable geographic location, Nha Trang airport became Vietnam Air Force and US Air Force’s choice as military bases. Post- war, the airport is used for both military and civilian purposes, serving for all flights to Nha Trang.

3. Beautiful beaches in Nha Trang

Nha Trang Beach
Nha Trang Beach

Have you heard that Nha Trang is one of the most beautiful beaches in the world? If you still doubt that, try the website: expedia.com.au. An interesting and unexpected thing is in 2011, in one online survey of the site, Nha Trang is in the top 3 best beaches in the world.

4. Unique experiences

There was time I and my friends tried to experience life outside the desert island as Robinson: no smartphones, no drinks or food cooked, sleeping tents outside the island. How did we have such interesting trip? Because beside the tourist islands in Nha Trang, this place still has a lot of beautiful islands uninhabited. Do not miss unforgettable experiences on these little-known desert islands.

5. Diversity in animals and plants

Oceanographic Institute Nha Trang
Oceanographic Institute Nha Trang

If you want to witness more than 20,000 specimens of 4,000 unique marine species in Nha Trang, you should visit the Oceanographic Institute. Especially this place stores a giant whale skeleton. This skeleton is nearly 26m long, 3m high.

6. Characteristic dishes

Then do not forget to visit the rural areas of Nha Trang, because here you will encounter a characteristic dish. It is the “wet cake”. This is one type of street food, both delicious and cheap. If just go to the beach and eat seafood, few people will know and introduce you to eat this rustic dish.

Special cuisine in Nha Trang
Special cuisine in Nha Trang

7. Native language

The language here is very interesting indeed .Do you know how people here call a plastic bag? When I asked to buy some plastic bag for storing personal belongings, the people here gave me a few “bị”. This is the calling of the plastic bags of the locals, which is unlike any other place.

8. The elderly

Chatting with elderly people in Nha Trang, you’ll see a very different world you have never known before. Ask them what is the color of the sea? Do not be surprised if the answer you get is the color of the sea is the color of the sky. It is a strange outlook but also very romantic.
There are probably also a lot of other interesting things here that I have not explored before. Take a tour of Nha Trang yourself to experience and find your own unique things, you will find your trip more meaningful than ever.

 

(Some English content in Vietnamese247.com was made by learners who studying English and want to share Vietnamese information to you. You may catch some errors in English version, please help us correct them by leaving a message below this post or email to thuy@piodio.com. Thank you for your help ^^)

 

In Vietnamese: 

 

Thành phố biển Nha Trang không chỉ thu hút du khách bởi cảnh đẹp say mê lòng người mà còn giữ chân họ bởi những điều thật thú vị và đặc biệt.

Nha Trang là một thành phố biển xinh đẹp. Nếu ai đó hỏi tôi đâu là thành phố biển xinh đẹp của Việt Nam cần khám phá đầu tiên thì tôi không chút chỉ dẫn họ đến du lịch Nha Trang. Thành phố này không chỉ đẹp mà còn khiến người ta yêu miến bởi những điều không phải ai cũng biết.

1. Cái tên Nha Trang có t đâu?

Đây là điều chỉ có thể hỏi  những người lớn tuổi thì bạn mới thỏa mãn câu trả lời. Ea Trang được cho là nguồn gốc của tên biển Nha Trang, cũng có nghĩa là sông Lau. Đây là ngôn ngữ của người Chăm. Gọi là sông Lau ý chỉ con sông Cái chảy qua Nha Trang ngày nay, con sông này đổ ra biển đúng chỗ có nhiều cây lau.

2. Sân bay ở Nha Trang

Tôi được nghe những người địa phương ở đây kể lại, từ thời chiến tranh Việt Nam, với vị trí địa lý thuận lợi, sân bay Nha Trang được không lực Việt Nam và Không lực Mỹ lựa chọn là nơi đặt căn cứ quân sự. Hậu chiến tranh, sân bay này dùng cho cả quân sự và dân sự, phục vụ cho tất cả các chuyến bay tới Nha Trang.

3.Nhiều bãi biển đẹp

Bạn nghe nói Nha Trang là một trong những bãi biển đẹp trên thế giới? Nếu chưa có ai chứng minh cho bạn thấy thì hãy thử vào trang web: expedia.com.au. Một điều thú vị và bất ngờ là năm 2011, trong cuộc khảo sát trực tuyến của trang web này, Nha Trang nằm trong top 3 bãi biển tốt nhất trên thế giới.
4. Nhiều trải nghiệm độc nhất
Đã có lần tôi và bạn bè của mình thử trải nghiệm một cuộc sống như Robinson ngoài đảo hoang: không điện thoại thông minh, không đồ ăn thức uống đã nấu chín, dựng lều trại ngủ ngoài đảo. Vì đâu mà có thể có chuyến khám phá thú vị như vậy? Là bởi vì bên cạnh những hòn đảo du lịch ở Nha Trang thì nơi đây vẫn còn có rất nhiều hòn đảo xinh đẹp không có người ở. Đừng bỏ lỡ hoang đảo ít người biết này.

5. Thảm thực vật đa dạng
Nếu muốn ngắm nhìn hơn 20.000 mẫu vật của hơn 4000 loài sinh vật biển độc đáo thì khi du lịch Nha Trang, bạn nên đến tham quan viện hải dương học. Đặc biệt nơi đây hiện đang lưu giữ bộ xương cá voi khổng lồ. Bộ xương này dài gần 26m, cao 3m. Hình ảnh dễ thấy trong các phim truyền hình Mỹ đang xuất hiện ngay trước mặt bạn.
6. Những món ăn đặc trưng
Sau đó đừng quên đến thăm vùng nông thôn của Nha Trang, vì đến đây bạn sẽ bắt gặp một món ăn đặc trưng ở đây. Đó là món bánh ướt. Đây là món ăn đường phố vừa thơm ngon lại có giá vô cùng rẻ. Nếu chỉ đi biển và ăn những món hải sản, sẽ ít có người biết đến và giới thiệu cho bạn đi ăn món ăn dân dã này.
7. Ngôn ngữ địa phương
Ngôn ngữ ở đây quả thực rất thú vị. Có ai nói với bạn túi nilon ở đây được gọi là gì chưa? Khi tôi đến hỏi mua vài chiếc túi nilon để đựng đồ đạc cá nhân thì người dân ở đây sẽ đưa cho tôi vài chiếc bị. Đây chính là cách gọi túi nilon của người dân địa phương, cách nói này không giống bất cứ một nơi nào khác.
8. Những người lớn tuổi
Trò chuyện với những người cao tuổi ở Nha Trang, bạn sẽ thấy một thế giới rất khác mà nếu không tìm hiểu, bạn sẽ không thể biết. Hãy hỏi họ câu hỏi biển có màu gì? Đừng ngạc nhiên nếu câu trả lời bạn nhận được là màu sắc của biển chính là màu của bầu trời. Một cách nhìn thật kỳ lạ mà cũng vô cùng lãng mạn.

Có lẽ sẽ còn rất nhiều điều thú vị nữa ở đây mà tôi chưa khám phá hết. Hãy tự mình du lịch Nha Trang để trải nghiệm và tìm kiếm những điều độc đáo của riêng bạn, bạn sẽ thấy chuyến đi của mình ý nghĩa hơn bao giờ.

Source:

– Collected by Vietnamese247 Team

– Translated by Pham Anh Tuan –

– Audio/video recorded by …

(Some English content in Vietnamese247.com was made by learners who studying English and want to share Vietnamese information to you. You may catch some errors in English version, please help us correct them by leaving a message below this post or email to thuy@piodio.com. Thank you for your help ^^)

Add Comment